sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Syksyn 2011 musikaaleja

Kesä taittuu vähitellen kohti kaunista alkusyksyä ja nyt on oivallinen aika avata kalenterit ja ruveta suunnittelemaan tulevan syksyn teatterikäyntejä. Lippujakin voisi ruveta varaamaan hyvissä ajoin - itselläni se tuntuu jäävän aina viimetinkaan.

Suomi on siitä mainio maa, että vaikka meillä ei ole Broadwayn tai West Endin kaltaisia yhden kaupungin sisällä olevia teatterikeskittymiä, on Suomessa teattereita ylipäätään aivan valtavasti. Suomalaisen teatterikentän laajuus takaa sen, että musikaaleja pääsee katsomaan vuosittain ympäri maan. On sitten eri keskustelu, onko suomalainen valtionosuusjärjestelmä paras tapa ylläpitää elävää teatteria Suomessa tai millaista teattereiden ohjelmistopolitiikka on vähien rahojen ja salien täyttöastevaatimusten ristipaineessa. Joka tapauksessa musikaalien ystäville suomalaiset teatterit tarjoavat monipuolista ja kiinnostavaa ohjelmistoa - uutuuksia ja klassikoita, Suomesta ja ulkomailta. Kävin läpi kaupunginteattereiden ohjelmistoja syksyn 2011 musikaalien osalta, joten tässä pieniä makupaloja ensialkuun. Jatkan ohjelmistojen läpikäyntiä vielä hieman toisesta näkökulmasta myöhemmin.

Kuva: http://www.iloveyoubecausethemusical.com/
Aloitan kuitenkin sellaisista mielenkiintoisista ensi-illoista, joihin kiinnitin huomioni selatessani teattereiden syksyn ohjelmistoja. Valintaperusteet ovat täysin subjektiiviset ja epämääräiset.

Ensimmäinen teoksista on Tampereen Teatterissa Suomen kantaesityksensä saava I Love You Because, joka kertoo newyorkilaisista nuorista aikuisista kuulemma hieman Frendit -tv-sarjan tyyliin. Teos sai ensi-iltansa off-Broadwaylla 2006 ja ainakin Spotifysta kuuntelemani alkuperäislevytys kuulostaa kevyeltä, hauskalta ja nokkelalta. Ensi-ilta on Tampereella 10.9.2011.

Kuva: Seinäjoen kaupunginteatteri
Seinäjoen kaupunginteatteri houkuttelee nuoria vampyyritrendillä ratsastavalla saksalais-amerikkalaisella uusklassikolla Dance of the Vampires, joka perustuu Roman Polanskin vuonna 1967 ohjaamaan elokuvaan ja sai musikaaliensi-iltansa Wienissä vuonna 1997. Goottivampyyrimusikaali on hauska ja kiinnostava uutuus suomalaisessa musikaalikentässä, vaikka itseeni tyyli ei ehkä uppoa. Musikaalin musiikkia voi kuunnella vaikkapa Spotifysta kun hakee alkuperäisellä nimellä "Tanz Der Vampire".  Tämänkin ensi-ilta on 10.9.2011.

Aivan varmasti täysin erilaista meininkiä on luvassa Rovaniemen Teatterissa, jossa ensi-iltansa saa Tuomas Timosen ja Juha Kujanpään Toivon operetti. Teoksen luvataan tarjoavan kaksi erilaista yhteiskuntautopiaa, ilmaisen ja maksullisen, ja sen tyyliä kuvataan seuraavasti: "Toivon operetti on uusi kotimainen operetti, joka yhdistää wieniläisoperetin suloisen keveyden ja Kurt Weillin yhteiskunnallisen laulutaiteen perinteen." Kuulostaa mainiolta! Ensi-ilta on Rovaniemellä marraskuussa.

Kuva: Vaasan kaupunginteatteri
Viimeinen tässä sarjassa mainittava ensi-ilta on Vaasan kaupunginteatterin MAAILMA SEIS! Minä jään tässä..., jonka alkuperäisversio Stop the World - I Want to Get Off sai ensi-iltansa Lontoossa vuonna 1961 ja joka sai useampia ensi-iltoja Suomessakin 1960-luvulla. Parhaan kuvauksen teoksen juonesta voi lukea Näytelmäkulman sivuilta, mutta odotettavissa on toivottavasti mielenkiintoista ja hauskaa musikaaliteatteria sirkusympäristössä. Musikaalin ensi-ilta on 17.9.2011.

En tiedä ehdinkö tulevana syksynä katsomaan yllä mainittuja produktioita, koska asun itse Helsingissä, mutta nämä seuraavat käyn ainakin katsomassa:
Helsingin kaupunginteatterissa tuli jo syksyllä 2010 ensi-iltaan musikaali Next To Normal, jota on kehuttu aivan valtavasti. Näytelmän teksti on voittanut jopa Pulizer-palkinnon ja musikaali on monikertainen Tony-ehdokas ja -palkittu. Toivon että esitys on odotusteni arvoinen, kun pääsen sitä syyskuussa katsomaan. Toinen must see -juttu on myöskin jo keväällä ensi-iltansa saanut Turun kaupunginteatterin Kesäyön hymyilyä. Suosikkimusikaalisäveltäjäni Stephen Sondheimin upea A Little Night Music (1973) sai siis vasta tänä keväänä Suomen kantaesityksensä, mutta kuulemani mukaan produktio toimii oikein hyvin. Musikaali perustuu Ingmar Bergmanin aivan ihastuttavaan elokuvaan Sommarnattens leende (Kesäyön hymyilyä, 1955), jota suosittelen Sondheimin version lisäksi ihan kaikille.

Mutta millaisia muita musikaaleja suomalaisissa teattereissa sitten ensi kaudella esitetään? Klassikoita: Cabareta, Chicagoa, My Fair Ladya, The Sound of Musicia, Viulunsoittajaa katolla, La Cage aux Follesia, Les Miserablesia ja niin edelleen... Mutta paljon on myös uusia, ja vanhempiakin, suomalaisia musikaaleja ja musiikkinäytelmiä. Tähän Suomi-ilmiöön keskityn vielä lähitulevaisuudessa. Mutta sillä välin käykää vaikkapa itse katsomassa teattereiden ohjelmistoja ja kommentoikaa, mitä musikaalia te aiotte tai haluaisitte mennä katsomaan tänä syksynä?

2 kommenttia:

  1. Hauska sattuma,sillä eilen olin Tampereella katsomassa Anna-Liisa-musikaalia Työviksessä ja sen jälkeen I love you because.Anna-Liisa oli huikea,mutta jälkimmäinen ei oikein kolahtanut.Osaavaa porukkaa oli ja kaikki palaset oli kohdallaan,mutta kappaleet eivät jääneet mieleeni yhtään.
    Ensi viikolla olen menossa Seinäjoelle...
    Itse olen Hämeenlinnasta ja täällähän saa ensi-iltansa myös ensi viikolla uutuusmusikaali Luoteisväylä.Menen sitäkin katsomaan,kerron sitten suosittelenko.

    VastaaPoista
  2. Hei, kiinnostavaa kuulla! Olen itsekin suunnitellut musikaalireissua Tampereelle, mutta en ole vielä ehtinyt. Luoteisväylä-näytelmään kiinnitin myös huomiota, täytyypä tutustua tarkemmin!

    VastaaPoista