Kuva: Helsingin kaupunginteatteri |
Next to Normal on hieno esimerkki siitä, että musikaaliksi sopii myös vakava, rankka ja traaginen tarina. Viime vuosina yhä enenevässä määrin tehtyjen elokuvien musikaaliversioiden ja tietyn bändin biisien ympärille kyhättyjen jukebox-musikaalien suossa oikeaan dramaturgisesti uskottavaan, liikuttavaan ja kestävään tarinaan perustuva musikaali on ainakin minulle varsinaista taivaan mannaa. Next to Normalin tarina on sellainen, että sen pikemminkin odottaisi näkevänsä teatterin pienellä näyttämöllä tiivistunnelmaisena puhedraamana, mutta se sopii musikaaliksi mielestäni todella hyvin. Musikaalien voima on niiden kyky esittää ihmisten välisiä tunteita laulujen, liikkeen ja musiikin avulla niin että ne tuntuvat kaikkien katsojien sisuskaluissa ja saavat katsojien omat tunnevirrat liikkeelle. Surun ja perheen sisäisen ahdistuksen kuvaamiseen musikaalin keinot ovat itseasiassa todella sopivia.
Next to Normalin musiikki on modernia, melodista rock-pop-musiikkia. Ensimmäisen katselukerran aikana laulut eivät ehdi tulla niin tutuiksi, että ne jäisivät soimaan päähän. Pikemminkin laulut on tehty helposti omaksuttaviksi, mikä tekee niistä myös helposti unohtuvia. Huomasin esityksestä lähtiessäni, että päässäni soi Helsingin kaupunginteatterissa muutama vuosi sitten esitetyn Spring Awakening -musikaalin kappaleet. Spring Awakeningin soundtrackia olen kuunnellut enemmän ja mielestäni musikaalien kappaleissa on todellakin jotain samaa. Mitä mieltä te olette? Onko vaikutelmani aivan väärä vai jopa itsestäänselvä?
Ainoa asia, joka minua häiritsi Next to Normalissa on se, että musikaali on käytännössä läpisävelletty. Musikaalitutkija Scott McMillin kirjoittaa teoksessaan Musical as Drama siitä, että musikaalilajityyppi on aina perustunut kahden erilaisen moodin, tekstin ja musiikin, vaihtelulle. McMillin näkee musikaalin tekstin eli dialogin luovan esitykseen eteenpäin kulkevan aikatason ja musiikkinumeroiden keskeyttävän tämän omalla lyyrisellä, toisteisella aikatasollaan. Näiden eteenpäin kulkevan ja lyyrisen, toisteisen aikatason vuorottelu on musikaalien ydin ja sydän, ja se nostaa musikaalin siivilleen. Next to Normal, kuten kaikki muutkin läpisävelletyt musikaalit, kompastuvat juuri tässä; olen samaa mieltä McMillinin kanssa siitä, että musiikkinumerot ovat vaikuttavimpia silloin kun ne vuorottelevat dialogin, musiikittoman ajan, kanssa. Kun nämä molemmat osa-alueet ovat tasapainossa, katsoja odottaa seuraavaa musiikkinumeroa ja saa nautintoa siitä, että musiikkinumero näyttää henkilöt uudessa valossa tai kertoo saman asian erilaisella tavalla kuin dialogi. Next to Normalin vähäinen dialogi puhutaan lähes aina sillä tavalla, että taustalla on musiikkia vielä edellisestä laulusta tai jo tulevan laulun alkutahdit. Se, että lähes kaikki tärkeä kerrotaan laulaen on osittain myös hyvän ja dramaturgisesti yhtenäisen musikaalin merkki (laulut eivät ole pelkkiä hömppätaukoja), mutta Next to Normalin kohdalla itse huomasin kaipaavani myös musikaalien toista kerrontamoodia - puhdasta dialogia, ilman musiikkia.
Kuva: Helsingin kaupunginteatteri |
En löytänyt Next to Normalin alkuperäislevytystä Spotifysta, mutta Youtubesta se löytyy kappale kerrallaan. Linkkaan teille nyt musikaalista kappaleen "I'm Alive" (suom. "Eloon jäin") alkuperäisen Broadway-Gaben Aaron Tveitin esittämänä. Tuukka Leppänen tulkitsi tämän kappaleen eilisessä esityksessä räjähtävän voimakkaasti. Kannattaa kuunnella myös muita biisejä - niistä löytää hyviä rytmejä, hienoja harmonioita ja hauskoja sanoituksia. Suosittelen.
Kiitos siitä, että lisäsit blogini lukulistalles! Teen heti samoin, omasi vaikuttaa hyvin kiinnostavalta! :)
VastaaPoistaMinulla on Next to Normalin kanssa sama kokemus kuin sinulla - en itsekään kyynelöinyt missään vaiheessa, vaikka nenäliinoja selvästi kaivettiin esille joka puolella ympärillä... Mutta muuten pidin kyllä paljon!
Pakko tosin sanoa, että olen aivan päinvastaista mieltä tuossa läpilauluasiassa: mitä vähemmän puhetaukoja, sitä luontevammalta musikaali minusta yleensä tuntuu, ja koen musiikkia-kohtaus-musiikkia-kohtaus-tyyppisen rakenteen toisinaan melko häiritseväksi. Kaikki riippuu tietysti tapauksesta, mutta minusta Next to Normal toimii todella hyvin miltei läpilaulettuna. :)
Hei Siiri! Kiitos kommentistasi! Tässä taiteenlajissa onneksi on juuri hyvä puoli, että erilaisia musikaaleja - sekä läpilaulettuja että enemmän tekstiä sisältäviä - on iso kirjo, joten kaikille löytyy onneksi omat suosikkinsa! :)
VastaaPoistaHei Kaisa!
VastaaPoistaLöysin blogiisi Musikaalit-forumin kautta, enkä voi oikein vieläkään uskoa, että näin kaikenkattavaa tekstiä löytyy kirjoitettavan suomeksi! Toisin sanoen, haluaisin nyt kiittää ja kertoa, että täältä löytyy yksi tuleva blogin vakioseuraaja!
Kaikki artikkelisi ovat täydellistä luettavaa musikaaleihin hurahtaneelle, jolle sosiaalinen media on tähän mennessä ollut täysi pettymys oikeinkirjoitusvirheiden ja sekavan ihkutus -tyylisen kirjoittelun vuoksi. Vaikka oletkin selkeästi alaan perehtynyt ja käsittelet aihetta todella perinpohjaisesti paistaa teksteistä vilpitön innostus musikaalitaidetta kohtaan.
Toivottavasti monet muutkin löytävät sivuillesi, sillä olisi sääli jättää näin ammattimainen teksti vain harvalle luettavaksi. Ja kiitos Next to Normalin arviosta, olin itse positiivisesti yllätynyt esityksestä ja on aina mukava lukea muidenkin mielipiteitä.
Hei vaan ja lämmin kiitos sanoistasi! On todella mukavaa, jos tekstit ovat mielestäsi hyviä ja saat niistä iloa. Kiitän ja kumarran nöyränä! :)
VastaaPoista