sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Oi Bollywood!

Kiitos sisareni ja Helsingin Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaalin, Bollywood-musikaalielokuvat iskeytyivät eilen tajuntaani tuhansien volttien voimalla. Kävimme katsomassa festarinäytöksenä esitetyn dokumentin Bollywood: The Greatest Love Story Ever Told, joka oli, erästä toista katsojaa lainatakseni, "hieman yli tunnin mittainen Bollywood-elokuvien traileri". Erään arvion dokumentista voi lukea esimerkiksi täältä, mutta lyhyesti sanottuna dokumentti oli upea ja värikylläinen sekoitus eri elokuvista leikattuja ja teemoittain yhdistettyjä musikaalikohtauksia sekä muutamia Bollywoodin tähtinäyttelijöiden melko tyhjänpäiväisiä kommentteja. Lisäksi tekijät olivat yhdistäneet musikaalikohtausten oheen vanhoja kuvia ja filmejä Intian 1900-luvun historian hurjimmista ja surullisimmista tapahtumista. Dokumentti ei niinkään tarjonnut faktatietoa Bollywoodista vaan lähinnä ihanaa fiilistelymateriaalia ja tilaisuuden rakastua Bollywoodin musikaalielokuviin uudelleen.

Huomasin myös, että olen musikaali-intoilussani jättänyt Bollywood-genren kokonaan huomiotta, mutta nyt täytyy ryhdistäytyä ja korjata asia. Olen vakaasti päättänyt tutustua intialaisiin ihanuuksiin lähemmin ja tarkemmin. Ehkä jossain vaiheessa voin kirjoittaa tännekin jotain asiaa Bollywoodista, kunhan itse opin sitä paremmin tuntemaan. Osaisitteko te lukijani vinkata minulle jostain hyvistä Bollywood-tietolähteistä tai -elokuvista, jotka kannattaisi ehdottomasti katsoa? Kaikki vinkit auttavat!

Itse olen aikoinani nähnyt elokuvan Kabhi Kushi Kabhie Gham (suom. Ilon päiviä, surun päiviä, 2001), jossa esiintyvät Bollywoodin ehkä kuuluisimmat näyttelijät Amitabh Bachchan, Shahrukh Khan, Kajol, Hrithik Roshan ja Kareena Kapoor. (Joukosta puuttuu vain ihana Aishwarya Rai.) Jotta itsekukin voisi vähän fiilistellä Bollywood-tunnelmia ja saada uutta intialaista tanssienergiaa itseensä näin syysiltojen pimetessä, linkkaan teille laulun "Bole Chudiyan" em. elokuvasta. En tiedä enkä muista mitä laulussa sanotaan, mutta tunnelma puhukoon puolestaan - hyvin näyttää menevän!

4 kommenttia:

 1. Hei vaan Kaisa,

  just katoin CNN:ltä Bollywood-juttuja, ja tulit heti mieleen, eli tässä linkki jos ei oo tullu vastaan

  http://topics.cnn.com/topics/bollywood.

  Mun Bollywood-tuntemus on aika olematonta (lukuunottamatta yhtä mainiota Spotifyistä löytynyttä Bollywood Bizarro-albumia!), mutta toivottavasti tän syksyn aikana pääsen tutustumaan Nollywoodiin, Nigerian omaan musikaaliskeneen! Kerron sitte jos täällä päin maailmaa löytyy jotain kiinnostavaa :)

  VastaaPoista
 2. Hei vau, kiitos hauskasta linkistä! Täytyypä tutustua!

  VastaaPoista
 3. toi kuvituksena oleva kuva taitaa olla elokuvasta Devdas, jota fanitettiin kämppiksen kanssa intohimoisesti! Elokuvassa näyttelevät ainakin tuo Shahrukh Khan sekä Aishwarya Rai. Intiassa ollessani ostin leffan dvd:nä - mutta siitä puuttuvat englanninkieliset tekstit!

  (oli pakko tehdä salapoliisityötä, ja on se siitä leffasta, tässä tanssikohtaus: http://www.youtube.com/watch?v=s9oeBzNBIso )

  VastaaPoista
 4. Jep, niin onkin ja kiitos tanssikohtaus-linkistä! Voisin viettää päiväkausia katsoen Bollywood-linkkejä uudestaan ja uudestaan. Katsoimme siskoni kanssa viikonloppuna leffan Dhoom 2, jossa näytteli myös Aishwarya Rai ja oma suosikkini Hrithik Roshan. Leffa oli todella hämmentävä sekoitus kaikkea agenttitrilleristä romanttiseen komediaan - eli mahtavan viihdyttävä paketti. Dhoomin aloitusbiisi täällä http://www.youtube.com/watch?v=baREQIGGwqc ja lisätietoa leffasta vaikkapa täällä http://fi.wikipedia.org/wiki/Dhoom_2

  VastaaPoista