maanantai 30. huhtikuuta 2012

Lisää musikaalitietoa kaikille!

Minulta oli mennyt viime syksynä aivan ohi New Yorkissa toteutettu mainio tempaus: musikaalientusiastit ja wikipedia-kirjoittajat olivat kokoontuneet yhteen parantaakseen englanninkielisen Wikipedian "musical theatre" -artikkelia. Tekijöiden tarkoitus oli hyödyntää jo valmiita kirjallisia lähteitä ja arkistoja - eli tuoda kirjastojen kirjoissa ja arkistopapereissa oleva tärkeä tieto- ja tutkimusmateriaali Wikipediaan. New York Timesin artikkeli tempauksesta on luettavissa täällä.

Viime kesänä kirjoittaessani graduani pohdin useasti Wikipediaa ja sen hyödyllisyyttä. Toisaalta Wikipedia on aivan nerokas väline itsessään, mutta esimerkiksi musikaalien ja musiikkiteatterin osalta jopa englanninkielinen Wikipedia on ollut aika torso. Kun olin itse lukenut kirja- ja tuntikaupalla lähdeteoksia liittyen musikaaleihin, alkoi Wikipedia näyttäytyä tyhmänä ja ohuena nippelitietojen roskakorina, josta kukaan ei voisi saada järkevää kokonaiskuvaa musikaalien maailmasta. Mutta nyt kun luen englanninkielisen Wikipedian selvästi päivitettyä artikkelia, voin olla todella iloinen - upeaa, että sen eteen on tehty töitä! Artikkelissa on runsaasti asiaa, sen viittaukset näyttävät olevan kunnossa ja lähdeluettelo ja lisälukemisto vaikuttavat oikein päteviltä.

En ole koskaan itse päivittänyt Wikipedia-artikkeleita, vaikka kuka tahansa sitä voisi tehdä. Suomenkielisen Wikipedian "musikaali"-artikkeli on todella surullisen tynkä, joten olisi erinomaisen hyvä, jos joku meistä täällä Suomessa päivittäisi sitä kattavammaksi ja analyyttisemmäksi. Tunnen piston sydämessäni: miksen minä päivittäisi artikkelia? Koska se vaatisi aikaa ja paneutumista, tarkkuutta, loogista ajattelukykyä ja sopivaa määrää itsehillintää, että osaisi valita yleisesti kiinnostavimmat ja tärkeimmät asiat artikkeliin, eikä vain omia suosikkiasioitaan... Pelkään myös sitä, että olisin liian kriittinen omaa tekstiäni kohtaan, enkä lopulta uskaltaisi kirjoittaa artikkeliin käytännössä mitään.

Siispä, voisin esittää haasteena kaikille teille muille suomalaisille musikaalirakastajille (ja -bloggaajille!): parannetaan kaikki yhdessä suomenkielisen Wikipedian musikaali-artikkelia, vaikka vain vähän kerrassaan! Tavoite voisi olla hyvinkin rento ja kevyt, esimerkiksi että artikkeli olisi hitusen kattavampi ja parempi vaikka vuoden 2012 loppuun mennessä. Miltä kuulostaa? Ketkä kaikki lähtevät haasteeseen mukaan? Lupaan itse tehdä jotain päivityksiä artikkeliin viimeistään kesälomalla, kun minulla on aikaa enemmän kuin nyt töiden ohessa - aika näyttää, mitä lopulta saan aikaiseksi.

Nyt kevään kunniaksi vähän kevätmusiikkia Lerner & Loewen klassikosta Camelot

1 kommentti:

  1. Pelkään aina jääväni koukkuun artikkeleiden muokkaamiseen, Wikipedia kun on loputon suo, mutta lupaan yrittää tehdä jotakin asialle. :)

    VastaaPoista